Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος και αποκατασταθέντος κτιρίου που είχε στεγάσει το Νοσοκομείο Κρανιδίου και αργότερα το Γυμνάσιο Κρανιδίου, στον Άγιο Παντελεήμονα.


Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, οι Σεβαστοί Πατέρες Γκίκας Παπαδημητρίου, Νικόλαος Χατζής, Θεμιστοκλής Τσοκανάς, Χριστοφόρος Καραβίας και Αναστάσιος Μέλλος που έκαναν και τον αγιασμό, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κ.Δημήτρης Σφυρής και αρκετοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Επίσης παρευρέθηκαν πολλοί Ερμιονιδείς που πέρασαν τα γυμνασιακά τους χρόνια στις αίθουσες αυτού του κτιρίου. 
Ευχάριστη νότα σε όλο το τελετουργικό προσέφερε η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου μας.



Στην ομιλία του ο Δήμαρχος έκανε:


1.Αναδρομή στην ιστορία και το ρόλο του κτιρίου σαν Νοσοκομείο και Γυμνάσιο μετέπειτα.


2.Αναφορά σε πρόσωπα, κυρίως στους Μακαριστούς Κρανιδιώτες Μητροπολίτες που είχαν σημαντική σχέση με το Νοσοκομείο που λειτούργησε τουλάχιστον μέχρι το 1937 και ιδιαίτερα στον Κρανιδιώτη Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη και


3.Αναφορά στις εργασίες αποκατάστασης, στους αναδόχους, επιβλέποντες μηχανικούς και τεχνίτες και τους ευχαρίστησε όλους για την προσεκτική και επιμελημένη εργασία τους. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε τις 161.000,00€





Υπήρξε παράλληλη προβολή με βιντεοπροβολέα των προσώπων που έχουν συνδέσει την δράση τους με το εν λόγω κτίριο, καθώς και εικόνων από την κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο και από την πορεία των εργασιών έως την τελική του μορφή.


Μετά τον Δήμαρχο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πατέρας Χριστοφόρος Καραβίας απήυθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ και αναφέρθηκε και αυτός στην ιστορία του κτιρίου και στα πρόσωπα που είχαν σχέση με αυτό.


Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την κοπή της κορδέλας στην πόρτα εισόδου από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου Δήμητρα Μονά  και τους Πατέρες Χριστοφόρο Καραβία και Γκίκα Παπαδημητρίου.


Οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο αυτό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του αείμνηστου Στέφου Αλεξανδρίδη, μέρος του οποίου έχει δωρηθεί στον Δήμο.


Πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση όλων των παρευρισκομένων, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το εν λόγω κτίριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου.

Είπε ο  κ. δήμαρχος εκτός των άλλων: Ακριβή χρονολογία του κτηρίου από την έρευνα που έχουμε κάνει δεν γνωρίζουμε, άλλα είναι βέβαιο, πως υπάρχει τουλάχιστον 150 χρόνια. Ανήκε στην οικογένεια  Βελιώτη.  Ο Γεώργιος  Β. καπετάνιος και ιδιοκτήτης εμπορικών πλοίων της  εποχής, κρανιδιώτης της διασποράς έφτιαξε αυτό το σπίτι σ’ αυτό το σημείο του Κρανιδίου, γιατί ήθελε να έχει μια οπτική θέα και να βλέπει  τα πλοία του που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Κοιλάδας. Ο γιος του Άγγελος  Β. και η κόρη του Σταματίνα Β. το 1922 τα χρόνια της προσφυγιάς δώρισαν αυτό το σπίτι στην Φιλόπτωχο Χριστιανική Αδελφότητα Κρανιδίου με σκοπό να γίνει  Νοσοκομείο. 
Απ’ ότι φαίνεται σε κάποια πρακτικά του Κτηματολογίου λειτούργησε ως  Νοσοκομείο μέχρι το 1937. Αργότερα, σε άλλα πρακτικά αναφέρεται ότι το 1946 λειτούργησε ως Γυμνάσιο (παράρτημα του Ναυπλίου)  μέχρι το 1972, όπου και μεταφέρθηκε στο σημερινό κτιριακό συγκρότημα. 
Γι’ αυτό το λόγο όπως προείπα, το κτήριο και οι χώροι του έχουν μια ιερότητα και μια πνευματικότητα. Έχει στεγάσει όνειρα και ελπίδες χιλιάδων  εφήβων – μαθητών και παλαιότερα τον πόνο πολλών ασθενών αείμνηστων συμπολιτών μας. Ακόμα από εδώ, έχουν φτερουγίσει και  ψυχές...
Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε χρέος μας να στεγάσει στις μέρες μας και στο μέλλον πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου και κάποιες υπηρεσίες του δήμου, για να εξοικονομήσουμε  εκτός των άλλων και χρήματα από τη χρήση του σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ... 
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο δήμαρχος είπε:  ...το όνειρό μου είναι  (και θα το συνεχίσουν οι επόμενοι ) ο δρόμος που συνδέει το ανακαινισμένο κτήριο με την  πάνω πλατεία της πόλης να πλακοστρωθεί,  έτσι ώστε ο χώρος και η γειτονιά να αναβαθμισθούν και να αποκτήσουν ζωή, με  μια άλλη καλαίσθητη εικόνα. Κλείνοντας αυτό το μέρος της ομιλίας του είπε, - ...τέτοια κτήρια αξίζουν σεβασμό,   γιατί και αυτά με την ιστορία τους έχουν ψυχή...
 «Πιστεύω πως κάναμε καλή δουλειά και αναδείξαμε κάποια ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία» - αναφέρθηκε σ’ αυτά καθώς και σε όλες τις εργασίες που έγιναν μέσω  εικόνων σλάιντς . Είδαμε σε τι κατάσταση ήταν το κτήριο όταν το παρέλαβε η δημοτική αρχή σε καρέ – καρέ εικόνες  με τις  σταδιακές εργασίες  για την εκ βάθρων ανακαίνισή του μέχρι το τέλος του όπως το βλέπαμε στη γιορτή των εγκαινίων του.  Ακόμα και τη στέρνα που είχε το παλιό κτήριο τη σεβάστηκαν και την επισκεύασαν για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί!!
Σχετικά με την προσθήκη που υπάρχει στο αρχικό κτήριο είπε, πως έγινε το 1949 από κάποιον  Νικόλαο Μουράτη επιχειρηματία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ευεργέτες του κτηρίου - με τον ένα ή άλλο τρόπο, στις ενέργειες  και τη δράση τους, οι οποίοι ήσαν όλοι τους Κρανιδιώτες της διασποράς στην Αμερική, Αίγυπτο, Αφρική και αλλού.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολιτικό μηχ. Ηλία Γκαμίλη ο οποίος πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του και συνεργάστηκε με την πολιτικό μηχ. του δήμου Σουζάνα Καρανικόλα για την επίβλεψη του έργου. Αναφέρθηκε ακόμα σε όλους τους εργολάβους των οικοδομικών ειδικοτήτων που εργάσθηκαν με κέφι και μεράκι για να γίνει αυτό το έργο  και ακόμα τόνισε με έμφαση για να γνωρίζουν οι δημότες για το κόστος του έργου (161.000€) και να έχουν συγκριτικά στοιχεία με την οικονομία που έγινε, αφήνοντας προφανέστατη αιχμή σε δημοτικές και οικονομικές σπατάλες ή και σκάνδαλα άλλων περιπτώσεων δημοτικών έργων...

Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε και στην «ψυχή του έργου» όπως είπε χαρακτηριστικά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του κτηρίου κυρίως την εποχή που λειτουργούσε ως Νοσοκομείο και είναι ο Κρανιδιώτης στην καταγωγή μακαριστός μητροπολίτης   Ευβοίας και Κύμης Παντελεήμων Φωστίνης  ο οποίος μέσω της αδερφή του Μαρίας μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητος Κρανιδίου πρόσφερε τα μέγιστα για την οργάνωση και τη λειτουργία του εκείνα  τα χρόνια, όπως και στην πατρίδα και την Εκκλησία στην πρώτη γραμμή των Εθνικών αγώνων.
Με την ευκαιρία που του δόθηκε αναφέρθηκε ακόμα και στους άλλους Κρανιδιώτες μακαριστούς μητροπολίτες - Κορίνθου Παντελεήμων Καρανικόλα που είχε χειροτονήσει ο ίδιος, κι’ ακόμα στους μητροπολίτες - Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Παπαγεωργίου και Σιατίστης Παλύκαρπο Λιώση, όλοι τους άξια τέκνα του Κρανιδίου με προσφορά στον τόπο.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. δήμαρχος είπε, - σε όλους αυτούς τους ευεργέτες ευχόμαστε να είναι αιώνια η μνήμη τους, αξίζει να ζουν σε ένα Πάνθεο και όλα αυτά τα ιστορικά πρόσωπα  να είναι γραμμένα κάπου να τα θυμόμαστε εμείς και οι επόμενες γενεές, γιατί μέσα από κρίσεις γίνεται ένας αναστοχασμός και μέσα από αυτό, θα μπορέσουμε να αναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας  σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε - κατέληξε...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου